söndag 13 november 2011
The Isak Lampa saga - slutet
Nå hur gick det då för Isak Lampa?
Jag kan konstatera att mitt nyfunna intresse för släktforskning har fått sig en rejäl knäck. Det som jag trodde var ett forskningsmässigt "break through" visade sig vara - ett villospår.
"I realised there was another Isac Lamppa, more than 20 years ago", konstaterar "kusin" Marvin lite torrt per mail.
Ynglingen Isak som åkte fram och tillbaka mellan Göteborg och Amerika, som jag skrev om tidigare, var nämligen från Haparanda och född 1864, inte 1866 som vår Isak. Så var det med det. Inga intressanta nyheter alls att förmedla till släkten over there. Lite pinsamt snarare... Vad trodde jag... Herre gud, Marvin som är historiker!
Det jag däremot hittat är husförhörslängder från Lampagården. Där har prästen från Tärendö med snirklig handstil noterat att Isak Lampa lämnade gården 1889 i november då han flyttade till Korpilombolo fyra mil bort.
Det är här mysteriet kommer in. Varför drog han? Vad gjorde han mellan 1889 och 1892, då han plötsligt dyker upp som ägare till ett boarding-house i Virginia, Minnesota. Han återfinns inte i några passagerarlistor och ättlingarna i USA har undrat i alla år. Isak var ju utsedd att ärva gården som tydligen hörde till de största i byn. Varför drog han?
Svaret är enkelt. Han gjorde pigan på hemgården med barn.
Kanske var det en skandal i familjen. Fadern Isak d.ä. var predikant och en stäng sådan kan jag gissa. Eller kanske var det ett uttryck för klassamhället i mikroformat, den enkla pigan som tjänade på den "största" gården i den påvra lilla byn långt inne i norrbottensskogarna, var inte ett passande parti.
Eller så var Isak helt enkelt inte kär. Pallade inte trycket, som man säger idag, och flydde fältet.
Tja, inte lätt att veta såhär 130 år senare. Men tydligen hade Isak både länsman och säkert flickans släkt efter sig. Tydligen var man skyldig att betala för barnets försörjning och pengar var säkerligen något som Isak inte hade på fickan.
Av släktingar här hemma i Sverige har jag fått veta att Isak ändå gjorde rätt för sig när han kom till Amerika. (Vem vet, kanske var det därför han åkte...) Pengarna anlände till brodern August som fick i uppdrag att överlämna den inte oansenliga summan till pigan. Men det lilla barnet hade dött i späd ålder och fick aldrig själv nytta av pengarna.
August Lampa var min farmors far och enligt farmor en kärv man. Men då var det också kräva tider i byarna. Själv minns jag vagt hur jag lekte med knapparna i hans väst där han låg utsträckt i träsoffan i farmors pörte. Vad jag minns var han snäll, jag fick jag en blänkande femkrona instoppad i näven. Han mjuknade väl med åren han också...
Kärva var nog tiderna även för Isak borta i Minnesota och enligt kusin Marvin var även han av det strävare virket. Men jag tror ändå att det var Isak som var den "godaste" av bröderna, trots hans felsteg i ungdomen.
Det var alltså anledningen till släktträffen i Town Hall, Embarrass, och pappas, makens och min Amerikaresa. En kärleksaffär på 1880-talet. En affär som fick Isak Lampa, 23, att lämna hemgården den där vinterdagen i november 1889, för att aldrig mer återse sina nära och kära eller sin hemby Kainulasjärvi i Norrbotten.
Så kan det gå här i livet. Allting har sitt pris.
PS. På fotot ses Isaac Lamppa med hustrun Sofia, troligen taget hemma på gården i Embarrass, Minnesota, den han köpte efter att ha sålt sitt boarding-house i Virginia och flyttat norrut.
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)